Sada mogu sa, ne samo zadovoljstvom, već i sa srećom da objavim da će se Dom kulture u našem Ravnom Selu graditi sledeće godine. Nadam se da će se svi sumnjivci u moje dobre namere povući i zaćutati. Ne znaju sa kim imaju posla. Sve što namerim, ukoliko imam sa kim, ja i ostvarim, kaže Lazar Ristovski, za „Bačka Press“.

 

Znamo da je pandemija korona virusa ove godine dovela do odgađanja održavanja 4. Filmskog festivala u Ravnom Selu. To je bio razlog da pitamo srpskog glumca o daljoj sudbini Festivala, ali i o namerama o već najavljenoj gradnji ovog Doma kulture koji je izgoreo pre par godina. Odgovorio nam je :„Sada mogu sa, ne samo zadovoljstvom, već i sa srećom da objavim da će se Dom kulture u našem Ravnom Selu graditi sledeće godine.

Ja ću, naravno sve raditi besplatno. Moje zadovoljstvo je da se dom izgradi i da okuplja mlade ljude, da pokažu svoju kreativnost i želju da ovaj svet učine boljim.To je moj mali dug sredini u kojoj sam se rodio i odrastao.

Na dam se da će se svi sumnjivci u moje dobre namere povući i zaćutati. Ne znaju sa kim imaju posla. Sve što namerim, ukoliko imam sa kim, ja i ostvarim“. Dodajući da najveće zasluge za ovaj projekat ima predsednik Vlade pokrajine, Igor Mirović. „Zalaganjem i insistiranjem pokrajinskog premijera, kao i shvatanjem da je kultura isto tako važna kao ekonomija, ili zdravstvo, došli smo do toga da je u budžetu pokrajine odvojeno dovoljno para da se radovi na Domu kulture započnu i završe“, izjavio je Lazar Ristovski. Do sada je bila poznata informacija o tome da postoji projekat novosadskog profesora i arhitekte Raše Dinulovića za izgradnju Dom kulture u Ravnom Selu, koji je besplatno urađen. Kao što je bila poznata i izjava iz medija glumca Lazara Ristovskog, sa poslednjeg Filmskog festivala održanog u Ravnom Selu, čiji je rodonačelnik , koji je tada rekao: “Cilj tog festivala je bio obnavljanje izgorelog Doma kulture i meni je zadovoljstvo da najavim da su sredstva obezbeđena od strane pokrajinskog sekretarijata za kulturu”. Ovih dana, realizacija ove izjave, na zadovoljstvo Ristovskog potvrđena je i u pokrajini usvajanjem budžeta za narednu godinu. Stoga nas je Ristovski u ovom kratkom razgovoru obavestio o još nekim dobrim informacijama i lepim vestima koji su vezane za našu opštinu, reč je o sanaciji Doma kulture u Zmajevu i konačnom završetku pozorišta u Vrbasu.

Ono što me posebno raduje je da su i naše komšije iz Zmajeva dobili sredstva za sanaciju njihovog doma, kao i da će najzad i Vrbas završiti svoje pozorište. Sve to govori o namerama vlade Vojvodine da kulturu stavi u ravan sa drugim društvenim potrebama koje su uvek imale prioritet, naglasio je Ristovski.

Ristovski je izrazio nadu da će radovi na izgradnji ravnoselskog Doma kulture početi na samom otvaranju Filmskog festivala, petog po redu, a to je kraj juna naredne godine. „Moja namera je da, kao neko ko će se brinuti o Domu kao i našem Ravno Selo- film festivalu,učinim da se programi održavaju ne samo za vreme festivala, krajem juna, već cele godine. Namera mi je da se odmah organizuju i festival pozorišta, muzike, da se organizuju razne radionice i seminari iz oblasti kulture. Namera mi je da se Dom pretvori u pravi centar kulture koji će okupljati prvenstveno ljude iz naše opštine, ali i goste iz celog sveta“, poručio je Ristovski. Dom će voditi profesionalci, što znači da moramo da obezbedimo i nekoliko plata za ljude, koji će voditi dom. Svakako do sada održani filmski festivali u Ravnom Selu su pokazali ogromno interesovanje i poštovanje filmske publike, koja je dolazila ne samo iz mesta, nego iz okruženja i regiona da poseti Festival. Istovremeno ovom manifestacijom je bilo omogućeno da se pogledaju velika filmska ostvarenja, ali i da se sretnu velika glumačka imena u jednom ovako malom mestu. Održano je i sijaset interesantnih umetničkih radionica, što će se kao što vidimo nastaviti i u predstojećem periodu u još boljim uslovima.