Šesti RAVNO SELO FILM FESTIVAL okupio je ove godine ne samo brojne ljubitelje filma već i filmske radnike, predstavnike drugih filmskih festivala iz Srbije.

Na inicijativu Lazara Ristovskog, osnivača Ravno Selo Film Festivala ove godine u Ravnom Selu održan je panel „FILMSKI FESTIVALI – PLATFORMA ZA SUSRETE I SARADNJU FILMSKIH STVARALACA I PUBLIKE“ koji je okupio direktore i producente brojnih festivala .

U panelu su učestvovali: Dejan Dabić, umetnički direktor MARTOVSKOG FESTIVALA, Vesna Šašić, direktorka SOMBORSKOG FILMSKOG FESTIVALA, Jovan Jelisavčić, direktor BAŠTA FESTA, Igor Toholj, selektor DOKFEST-a, Nina Latinović, producentkinja SLIKA U POKRETU, Srđan Savić, direktor NIŠKIH SUSRETA, Miroslav Lakobrija, direktor i Nađa Lakobrija, producentkinja FESTIVALA SRPSKOG FILMA FANTASTIKE, Sandra Rančić producent Dok n’ ritam – Festivala muzičkog dokumentarnog filma i Lazar Ristovski, osnivač Ravno Selo Film Festivala.

Cilj panela bio je da se ukaže na značaj saradnje među festivalima, istaknu problemi sa kojima se suočavaju festivali i njihov značaj u razvoju strategije kulture ne samo u velikim gradovima, nego i u malim sredinama. Svako se iz svog ugla dotakao poteškoća sa kojima se susreće prilikom organizovanja festivala, a jedna od bolnih tema bilo je i pitanje finansiranja festivala.

Naglašeno je koliko je važna podrška lokalne zajednice i da je za svaki festival kontinuitet u finansiranju od presudnog značaja. Učesnici panela su se složili da nije moguće da svi festivali, i mali i veliki, budu na nekoj listi redovnog državnog finansiranja. Sa druge strane festivali svom gradu donose ozbiljan prihod, tako da učesnici panela smatraju da ako se festival uvećava onda on i zaslužuje da svake godine ima određeni budžet, na koji može da računa.

Jovan Jelisavčić, direktor Bašta Festa-a je istakao da bi festivalima značilo da mnogo ranije saznaju na koji budžet mogu da računaju za svoj festival, jer nema sumnje da festivali svom gradu donose i dobar imidž i značajne prihode.

– Ukoliko festival iz godine u godinu raste i širi se u smislu programa i kvaliteta filmova, on mora da ima i neki siguran novac na koji može da računa svake godine, jer se taj novac mesnoj zajednici vraća u deset puta većem obimu. Smeštajni kapaciteti u vreme održavanja festivala su rasporodati, kafane rade mnogo bolje, čak i taksisti rade mnogo bolje – izjavio je Jelisavčić.

Ističući značaj pisanja projekta, apliciranja na namenske konkurse, domaće i međunarodne fondove, na panelu se pričalo i o alternativnim vidovima finansiranja, gde se pored komercijalnih sponozora i pokrovitelja kao tema nametnuo i jedan novi pristup finansiranja, popularno nazvan crowdfounding sistem.

Igor Toholj, selektor DOKFEST-a je ovom prilikom istakao da je ovaj vidi prikupljanja novca za sada karakterističan uglavnom za mlade autore i sve one koji žele da skrate taj put dolaska do potrebnih sredstava za finansiranje filma, ali veruje da se može primeniti i na festivale.

-To je svojevrsno online prikupljanje donacija od raznih ljudi širom sveta, kojima će se dopasti vaš projekat, tačnije vaša priča koju nosi vaš festival. Sve zavisi od toga kako vi tu priču plasirate online. Ovi projekti se objavljuju na platformama za sakupljanje donacija, a najpopularnija je američka Indiegogo Crowdfounding platforma. Kod nas je putem ove platforme najviše novca prikupljeno za finansiranje filma o Vladu Divljanu, čak 36 hiljada evra – izjavio je Toholj.

Na kraju panela predstavnici festivala su istakli neophodnost postojanja svojevrsnog koordinacionog tela koje bi aktivno komuniciralo između festivala kako ne bi došlo do preklapanja datuma održavanja, prikazivanja istih filmova i drugih manje-više važnih pitanja za organizatore festivala. Ističući potrebu za koordinisanim radom, predstavnici festivala su delegirali Lazara Ristovskog da razgovara sa Filmskim centrom Srbije i učini sve što je potrebno da se aktivira jedno ovakvo telo. Na ovaj način festivali će biti mnogo bolje mapirani na listi festivala za Srbiju i imaće mnogo veću posećenost i prepoznatljivost od strane domaće i strane publike.

Podsećamo Ravno Selo Film Festival je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Srbije, Grad Vrbas i producentska kuće Zilion film. Više o festivalu možete pronaći na https://ravnoseloff.com/